Recension: Elon Musk av Walter Isaacson


Richard Åhlin

Lästid: ca 3 minuter.
Inlägget uppdaterades senast den 19 november 2023
Postad i:
Efter hyllade biografier om bland annat Steve Jobs och Albert Einstein tar CNNs tidigare VD, Walter Isaacson, sig an att skildra ytterligare en av det senaste seklets riktiga tungviktare, Elon Musk. I hans nya bok med den avskalade titeln ”Elon Musk” får vi följa sydafrikanens resa från en relativt modest uppväxt i Pretoria, via Kanada och Silicon Valley, till Texas och titeln som ”världens rikaste”.

Att skriva en biografi om Elon Musk måste vara en av de mest tacksamma uppgifterna som en författare kan åta sig. Få människor har levt ett mer innehållsrikt liv än sydafrikanen. Musk har (hittills – han är bara 52 år) varit en central figur i grundandet av inte mindre än 5 miljardföretag (i dollar räknat, alltså):

 • PayPal (X.com)
 • SpaceX
 • Tesla
 • Neuralink
 • The Boring Company

Som om det inte vore nog har Elon Musk dessutom hunnit med att köpa Twitter under tumultartade former och fått elva barn med tre olika kvinnor.

Trots det tycker jag inte att Walter Isaacson lyckas producera något mästerverk.

Visst, boken är ett gediget hantverk (på närmare 800 sidor) men saknar puls. Det känns som att författaren, trots en tillgång till Musk som är få förunnad, har missuppfattat både personen och affärsmannen Elon Musk.

Jag får en viss känsla av sensationssökande, och kan inte låta bli att undra om den tidigare CNN-chefens personliga åsikter går i klinch med Elon Musks frispråkiga karaktär och att han låter det färga porträttet av rymdentreprenören och Tesla-grundaren.

Min uppfattning är nämligen att Musk inte alls är så eljest som Isaacson vill få det till. Visst, Elon Musk är uppenbart ärrad av en tuff uppväxt, verkar lida av en del psykiska demoner, och har en del idéer som får den amerikanska vänstern att snörpa på munnen. MEN även om Musk vore bara hälften så psykopatisk som Walter Isaacson vill få det till skulle han inte ha lyckats med det ena briljanta bolagsbygget efter det andra.

Att Musk skulle vara känslokall går dessutom stick i stäv med bilden av en person som bryr sig extremt mycket om andras åsikter och struttar runt med en bebis på armen mest hela tiden.

Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och de senaste nyheterna en gång i månaden.

På samma sätt tycker jag att Walter Isaacson missuppfattar framgångsmodellen bakom Elon Musks många bolag. Jag upplever det som att han vill få det till att framför allt två saker har bidragit till sydafrikanens framgångar:

 • Hänsynslösa kostnadsbesparingar
 • Förmågan att få sina anställda att jobba a*slet av sig

Det är utan tvekan så att båda dessa saker stämmer in på hur Musk driver sina företag, men lite utrymme ges åt en rad andra faktorer som har varit minst lika bidragande till hans bedrifter:

 • En förmåga att snabbt förstå komplexa problem och ställa dom rätta frågorna
 • Att flytta produktion av dyra komponenter inhouse (hans ”idiot-index” är genialt i sin enkelhet)
 • En vilja att ta stora risker, och att snabbt implementera förändringar

Som du hör, jag är kluven. Tycker jag att Elon Musk av Walter Isaacson är läsvärd? Utan tvekan! Mer på grund av sydafrikanens fascinerade livshistoria än författarens litterära kvalitéer.

Titel: Elon Musk
Författare: Walter Isaacson
Antal sidor: 769
Publiceringsdatum: 30 september, 2023
Betyg: 4/5

Letar du efter snabb och stabil hosting? Kolla in det här erbjudandet från min webbhotellsleverantör!

Ad - Web Hosting from SiteGround - Crafted for easy site management. Click to learn more.

Köp boken här:
Amazon.se

Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!
Vill du öka trafiken till din sajt?

Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀

Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:

 • De senaste trenderna inom SEO
 • De bästa SEO & CRO-guiderna
 • Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev

Richard Åhlin
SEO-specialist med över 10 års erfarenhet av att driva organisk trafik. Brinner för webben och digital marknadsföring. Jag jobbar som Head of SEO på Carla. Har tidigare, bland annat, arbetat som SEO Team Lead på Precis Digital, SEO Manager på Webhallen och som SEO-specialist på ljudbokstjänsten BookBeat.

Kontakta mig:
LinkedIn ->
richard.aahlin(at)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *