Recension: Genius Makers av Cade Metz


Richard Åhlin

Lästid: ca 2 minuter.
Inlägget uppdaterades senast den 17 november 2023
Postad i:
I ”Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World” ger The New York Times-journalisten Cade Metz oss en inblick i utvecklingen av Artificiell Intelligens – från mitten av förra seklet fram till idag.

Det är många som försöker sko sig på AI-hajpen. Var och varannan journalist titulerar sig numera som ”AI-expert” och sällan har så mycket skräp publicerats om ett och samma ämne.

”Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World” av Cade Metz är antitesen till alla hafsverk om artificiell intelligens som idag går att köpa.

Genius Makers av Cade Metz

Boken baseras på 400 intervjuer som Cade Metz genomfört under över åtta år som journalist, först på Wired och senare på The New York Times. Han har dessutom kompletterat sina tidigare intervjuer med över 100 nya intervjuer, utförda enbart för ”Genius Makers” räkning.

Ett målande porträtt av de riktiga pionjärerna bakom AI

Det märks att ”Genius Makers” är skriven av en person som länge har befunnit sig nära AI-utvecklingens epicentrum. Metz lyckas på ett underhållande sätt väva samman personerna bakom AI-forskningen med de teknologiska framsteg som skett det senaste halvseklet.

Cade Metz lyfter fram de riktiga pionjärerna bakom AI-tekniken som de senaste åren fått sitt stora genombrott. Boken kretsar runt personer som Geoffrey Hinton, Yann LeCun, Yoshua Bengio, Ilya Sutskever, Alex Krizhensky, Demis Hassabis (med flera…) snarare än personer som Elon Musk, Eric SchmidtGoogles förre VD och Sam AltmanOpenAIs VD. De senare må ha fått ett stort medialt genomslag, men har egentligen ganska lite att göra med den faktiska utvecklingen av djupinlärning och artificiell intelligens.

Vidare förklarar Metz pedagogiskt, men ytligt, hur algoritmerna bakom artificiella neuronnät (artificial neural networks) fungerar. En perfekt nivå för alla oss som inte är datavetare, men om du förväntar dig att lära dig om hur man bygger AI-modeller i praktiken riskerar du att bli besviken. Det finns andra, bättre böcker, för dig.

Det är också underhållande att lära sig mer om de olika lägrena som funnits inom AI-forskningen. Tekniken bakom de allra största genombrotten, neuronnät, var länge längst ute i periferin av AI-forskningen och mer eller mindre hånat av stora delar av forskarvärlden.

Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och de senaste nyheterna en gång i månaden.

Genius Makers är lättsmält utan att vara banal – fullproppad med roliga anekdoter samtidigt som den är lärorik. En perfekt bok för dig som vill förstå vad AI-hypen handlar om.

Titel: Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World
Författare: Cade Metz
Antal sidor: 384
Publiceringsdatum: 16 mars, 2021
Betyg: 5/5

Köp boken här:
Amazon.se

Letar du efter snabb och stabil hosting? Kolla in det här erbjudandet från min webbhotellsleverantör!

Ad - Web Hosting from SiteGround - Crafted for easy site management. Click to learn more.

Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!
Vill du öka trafiken till din sajt?

Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀

Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:

  • De senaste trenderna inom SEO
  • De bästa SEO & CRO-guiderna
  • Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev

Richard Åhlin
SEO-specialist med över 10 års erfarenhet av att driva organisk trafik. Brinner för webben och digital marknadsföring. Jag jobbar som Head of SEO på Carla. Har tidigare, bland annat, arbetat som SEO Team Lead på Precis Digital, SEO Manager på Webhallen och som SEO-specialist på ljudbokstjänsten BookBeat.

Kontakta mig:
LinkedIn ->
richard.aahlin(at)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *