Så optimerar du dina formulär


Richard Åhlin

Lästid: ca 3 minuter.
Inlägget uppdaterades senast den 15 november 2023
Postad i:
Formulär spelar en central roll på de flesta sajter. Oavsett om du driver en e-handel där du ber om kunddata i kassan eller en B2B-sajt där du genererar leads avslutas konverteringen allt som oftast med något slags formulär. I det här inlägget går jag igenom vad du kan göra för att optimera din formulär och öka konverteringsgraden!

I en e-handel av fysiska varor kan ett köp inte avslutas utan att du ber kunden om:

  1. Leveransinformation
  2. Betalinformation

Genererar du leads, vill du få tag i den potentiella kundens kontaktinformation, som telefonnummer, email, jobbtitel och adress.

Det bästa sättet att samla in den här typen av information är såklart genom olika typer av formulär. Men, när la du senast tid på att optimera dessa?

optimera formulär

Att optimera dina formulär är inte raketforskning, men glöms lätt bort. Som tur är finns det ett antal enkla knep att ta till för förbättra konverteringsgraden.

1. Reducera antalet fält
Varje extra steg ökar risken för att användarna överger det halvfyllda formuläret. Gå igenom varje fält och fråga dig själv: Behöver jag verkligen den här informationen?

2. Överväg att bryta upp formuläret i flera steg
Ibland krävs mycket information, vilket kan göra det svårt att minska antalet fält. Dela då upp formuläret i flera steg, som kontaktuppgifter, betalningsinformation och leveransuppgifter. Det minskar risken för att användaren känner sig överväldigad av antalet fält.

3. Validera användarens inmatning i realtid
Vänta inte med att visa felmeddelanden till efter att användaren har fyllt i alla fält i formuläret och tryckt på ”skicka”-knappen. Validera istället användarens inmatning i realtid, och ge dom omedelbar feedback – medan de fortfarande är kvar i fältet.

Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och de senaste nyheterna en gång i månaden.

4. Ge felmeddelanden en kontext
Undvik generella felmeddelanden som ”formuläret är felaktigt ifyllt”. Ge istället användaren specifik information om hur de kan rätta till problemet.

5. Var tydlig med vilka fält som är obligatoriska
Återigen – användarna ska inte behöva gissa sig till vad du förväntar dig av dom.

6. Förklara varför du behöver viss information
Det kan finnas ett visst motstånd mot att lämna ifrån sig personlig information. Förklara varför du behöver känslig information och vad du kommer att använda den till.

7. Använd microcopy eller visuella element för att visa hur långt användaren har kommit
Progressbars eller microcopy som beskriver användarens framsteg är ett bra sätt att sätta förväntningarna, särskilt om formuläret är uppdelat i flera steg.

Letar du efter snabb och stabil hosting? Kolla in det här erbjudandet från min webbhotellsleverantör!

Ad - Web Hosting from SiteGround - Crafted for easy site management. Click to learn more.

8. Inled med de ”enklaste” fälten
Att fylla i sitt namn och emailadress sker mer eller mindre av reflex. Placera de mer komplicerade fälten som VAT-nummer sist för att få tidig acceptans.

9. Undvik jobbiga formateringsregler
Formateringen kan du sköta back end och är inte något som du bör kräva att dina användare ska krångla med att få rätt. Låt dom skriva sitt namn utan en inledande versal, och personnummer i tio eller tolv siffror – med eller utan bindestreck och mellanslag.

10. Om möjligt, fyll i information automatiskt
Använd olika API:er för att enkelt hämta adressuppgifter från ett personnummer och fyll i informationen automatiskt för att minska friktion och kundens tid i kassan.

Vid det här laget har du säkert redan listat ut det, men det tåls att upprepas. Grundregeln för högkonverterande formulär är: keep it simple. All typ av friktion är en konverteringsdödare.

Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!




Vill du öka trafiken till din sajt?

Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀

Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:

  • De senaste trenderna inom SEO
  • De bästa SEO & CRO-guiderna
  • Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev

Richard Åhlin
SEO-specialist med över 10 års erfarenhet av att driva organisk trafik. Brinner för webben och digital marknadsföring. Jag jobbar som Head of SEO på Carla. Har tidigare, bland annat, arbetat som SEO Team Lead på Precis Digital, SEO Manager på Webhallen och som SEO-specialist på ljudbokstjänsten BookBeat.

Kontakta mig:
LinkedIn ->
richard.aahlin(at)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *