Sajtmigrering: Konsten att lansera en ny sajt utan att tappa organisk trafik


Richard Åhlin

Lästid: ca 8 minuter.
7 april 2022
Ibland krävs det att du bygger om din sajt. Det kan bero på en rad olika faktorer, men är princip alltid en risk när det kommer till SEO. En dåligt utförd sajtmigrering kan få katastrofala konsekvenser för din organiska synlighet. I det här inlägget guidar jag dig igenom vad du bör tänka på vid en sajtmigrering (site migration).

”No risk, no reward”, brukar det heta.

Det är också med de orden jag skulle vilja ta avstamp i frågan om sajtmigrering. Ett område inom teknisk SEO som skrämmer många, faktiskt även mer seniora SEO-specialister.

En dåligt utförd migrering är nämligen en av de största riskerna du kan ta när det kommer till sökmotoroptimering och något som kan få förödande konsekvenser för din organiska trafik.

MEN…

Med det sagt finns det miljontals sajter som skulle må bra av en sajtmigrering. Och förutsatt att du är noggrann bör risken vara begränsad medan den positiva effekten kan ge dina framtida SEO-kampanjers en boost.

I slutändan handlar det om att ta en kalkylerad risk och frågan du bör ställa dig är;

”Är risken högre om jag inte gör någonting åt problemen med min nuvarande sajt?”

Enligt min erfarenhet är svaret på den frågan oftare ja än nej. För faktum är att:

  • 💸 86% av köparna kommer att handla hos en konkurrent efter en dålig användarupplevelse
  • ⌛ 83% av användarna förväntar sig en laddningstid på under 3 sekunder

Dessutom så kommer en väl utförd migrering, som görs av rätt anledningar, långsiktigt att resultera i mer trafik från det organiska söket. Ofta mycket mer trafik.

Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du ett meddelande så fort jag har något nytt att komma med.

Vad är en sajtmigrering?

Sajtmigrering är en term som framför allt används för att beskriva processen när en webbplats genomgår betydande tekniska förändringar inom områden som kan påverka dess synlighet i sökresultatet.

Ofta är dessa förändringar kopplade till sökmotorernas förmåga att crawla och förstå sajtens struktur samt hierarki.

En väl genomförd SEO-migrering innebär att du har lyckats förmedla hur den nya sajten förhåller sig till den gamla sajten – vilket i sin tur medför att de gamla sidornas ranking, auktoritet och andra SEO-signaler överförs (i sökmotorernas index) till den nya versionen av din sajt.

Google har på sin egna blogg, ”Google Search Central”, en kortare guide över hur du genomför en sajtmigrering.

När bör du överväga att migrera din sajt?

Ur ett SEO-perspektiv finns det en rad olika problem som endast kan lösas genom att migrera din sajt, så som:

  • 🧭 Din sajts nuvarande URL-struktur/hierarki/navigation är undermålig
  • 💀 Ditt nuvarande CMS eller ramverk suger
  • 💞 Du vill slå ihop två olika sajter
  • 🔗 Du behöver byta domännamn

Ovan exempel kräver en sajtmigrering, och kan ha en avgörande effekt på hur din sajt presterar i Googles sökresultat.

SEO-checklista: Så lyckas du med din sajtmigrering

Nedan är en detaljerad sammanställning av de viktigaste stegen för att lyckas med din sajtmigrering.

Alla framgångsrika sajtmigreringar är nämligen välplanerade och utförda med militär precision.

När en migrering misslyckas beror det vanligtvis på:

  • Dålig koll på riskerna med en sajtmigrering
  • Undermålig planering
  • Bristande kunskap hos de inblandade parterna
OBS! Listan innehåller de viktigaste delarna av processen vid en ”normal” sajtmigrering. Jag vill dock brasklappa för att alla migreringar är unika och att kraven kan skilja sig något beroende på bakgrunden till just din sajtmigrering.

SEO-checklista vid sajtmigrering

1. Planera och dokumentera ditt arbete

Att vara noggrann och metodisk är A och O vid en sajtmigrering.

Det är extremt viktigt att du planerar och dokumenterar hela processen. Använd dig av en checklista (likt den du just nu läser) för att försäkra dig om att du inte missar något steg.

Bena ut vilket risker sajtmigreringen medför och hur du ska hantera dessa.

2. Genomför sajtmigreringen under lågsäsong

Eftersom en sajtmigrering alltid medför risker så bör du göra den under en period när du vet att trafiken till sajten är lägre än normalt. För många företag brukar sådana perioder t.ex. infalla under sommaren.

3. Ta hjälp!

En migrering av en större sajt är inte något en-mans-jobb. Du behöver ett team. Involvera utvecklare, testare, analytiker och UX m.fl. i processen.

Skapa ett dokument där ni fastställer de olika team-medlemmarnas respektive ansvarsområden.

4. Crawla din befintliga sajt

Innan du påbörjar själva migration bör du crawla din nuvarande sajt. Dels för att få en komplett lista över dina nuvarande URL:er, dels för att identifiera eventuella problem som du kan fixa i samband med migrering – så som t.ex. trasiga länkar och orphan-sidor.

Ta hjälp av verktyg så som Screaming Frog eller SE Rankings website audit tool och spara crawl-datan!

5. Säkerhetskopiera den gamla sajten och skapa en lista över dina gamla URL:er

Skapa en säkerhetskopia av hela din gamla sajt innan du påbörjar sajtmigreringen.

Viktigast av allt: Spara en lista över samtliga URL:er på din gamla sajt. Denna data är avgörande för migreringen.

6. Skapa en lista över de URL:er som driver mest trafik

Innan du genomför migreringen bör du ha stenkoll på vilka som är dina mest trafikdrivande sidor. Skapa en lista över URL:erna och monitorera sidorna under migreringen så att du snabbt kan upptäcka eventuella problem/trafiktapp.

7. Skapa en lista över de URL:er med flest inlänkningar (backlinks)

Det är viktigt att du har koll på sidor med många inlänkningar för att säkerställa att dessa sidors länkkraft överförs till den nya sajten. Skapa en lista över sidorna, som du sparar på lämpligt ställe och kan plocka fram när du ska analysera resultatet av migreringen.

8. Skapa en lista över dina viktigaste sökord

Du har säkert redan koll på dina viktigaste sökord. Om du inte har det: Sätt upp positionstracking över dina mest trafikdrivande sökord. Du kommer att vilja följa rankingutvecklingen för dessa under, och efter, din sajtmigrering.

9. Ladda ner en kopia av din analytics-data

Ladda ner en kopia av din gamla sajts historiska analytics-data. Denna data är viktig när du, efter migreringen, benchmarkar hur din nya sajt presterar i förhållande till den gamla.

Med hjälp av analytics-datan kan du enklare identifiera segment eller sidor som påverkats negativt av sajtmigreringen och snabbt agera för att lösa eventuella problem.

10. Meddela dina besökare om att du planerar att lansera en ny sajt

Har du många återkommande besökare? Meddela dessa, på sajten, i nyhetsbrev och sociala kanaler, att ni planerar att lansera en ny sajt och att det kan innebära tillfälliga störningar.

11. Mappa de gamla URL:erna mot de nya

Skapa ett excel-ark med samtliga gamla URL:er samt samtliga nya och ”mappa” dom mot varandra. Så att du har koll på exakt vilken URL som ersätter vilken.

12. Uppdatera alla dina interna länkar

Uppdatera din interna länkar så att dom pekar mot den nya sajten.

13. Uppdatera alla dina canonical-länkar

Se till så att alla dina sidors canonical-länkar som pekar mot den nya sajten. Att ha canonicals som pekar mot den gamla sajten kan få katastrofala konsekvenser, och resultera i att din nya sajt inte indexeras av sökmotorer.

14. Sätt upp en test-miljö

Genomför aldrig en sajtmigrering utan att först kontrollera att allt fungerar som det ska i en test-miljö. Kolla så att alla dina redirects fungerar, och att dina interna länkar är korrekta.

15. Implementera Google Analytics på den nya sajten

Se till att ha Google Analytics på plats innan du påbörjar sajtmigreringen. Du vill inte ha en period under migreringen där du saknar viktig data.

16. Om möjligt, rulla ut migreringen i flera steg

Säkerställ att eventuella problem som uppstår under migreringen isoleras till delar av sajten genom att rulla ut sajtmigreringen i flera steg. Börja med ”mindre viktiga” segment av sajten, och rulla ut migreringen bredare när du ser att allt fungerar som det ska.

17. Kontakta sajtägarna bakom dina viktigaste länkar

Kontakta sajtägarna bakom dina viktigaste länkar, för att informera dom om sajtmigreringen och föreslå att de uppdaterar sina länk(ar) så att de pekar mot den nya webbplatsen.

18. Ladda upp din nya sitemap i GSC

Lägg till din nya sajts sitemap i Google Search Console.

Behåll även den gamla. På så sätt upptäcker förhoppningsvis sökjätten dina redirects snabbare, något som kan påskynda indexeringen av den nya sajten.

19. Crawla din nya sajt

Efter sajtmigreringen: Crawla din nya sajt med hjälp av t.ex. Screaming Frog för att se att alla sidor returnerar en 200 statuskod (success) och att allt annat ser bra ut.

20. Crawla listan över gamla URL:er

Det är även en bra idé att crawla listan över dina gamla URL:er för att kontrollera att alla redirects och canonical-länkar är korrekta och fungerar som de ska. Se till att inga sidor (förutom de som du faktiskt vill ta bort) returnerar en 404:a.

21. Monitorera din trafik, ranking och antalet indexerade sidor

Kontrollera din trafik och ranking dagligen i minst en vecka efter migreringen.

Om du upptäcker några förändringar i trafiken, försök identifiera vilka specifika sidor som har tappat trafik och jämför dom med den data du har från den gamla sajten.

Undersök om sidorna har drabbats av genomsökningsfel eller länkrelaterade problem.

Du bör även hålla koll på hur många sidor på din sajt som är indexerade av Google, för att säkerställa att hela den nya sajten har plockats upp av sökmotorn.

Slutsats

Om en sajtmigrering genomförs utan hänsyn till SEO kan du nästan räkna med att du kommer förlora organisk trafik.

Faktum är att det är få saker som har en större negativ effekt på SEO än en migrering som inte genomförs korrekt.

Med det sagt: Ibland är en sajtmigrering nödvändig och följer du checklistan ovan ska den kunna genomföras med ett positivt slutresultat.

Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!




Vill du öka trafiken till din sajt?

Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀

Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:

  • De senaste trenderna inom SEO
  • De bästa SEO & CRO-guiderna
  • Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev

Richard Åhlin
SEO-specialist med över 10 års erfarenhet av att driva organisk trafik. Brinner för webben och digital marknadsföring. Jag jobbar som SEO Team Lead på Precis Digital. Har tidigare arbetat som SEO Manager på Webhallen, SEO-specialist på ljudbokstjänsten BookBeat och som konsult.

Kontakta mig:
LinkedIn ->
richard.aahlin(at)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *