SEO-texter: så skriver du bra copy för både läsare och sökmotorer (guide)
Inlägget uppdaterades senast den 27 juli 2022
Är det fortfarande värdefullt att kunna skriva bra texter i en värld där vi pumpas fulla av slagkraftiga budskap genom flashiga videos och coola animationer?
Med ett ord: självklart.
Bra textinnehåll är fortfarande oerhört viktigt. Sökmotorer älskar välskrivna texter och det gör även dina besökare. Utöver att förbättra din SEO kan bra copy:
- ⏱️ Öka tiden som potentiella kunder stannar på din sajt
- 📈 Höja konverteringsgraden på dina landningssidor
- ✅ Förtydliga och lyfta fram dina viktigaste budskap
- 🚀 Öka ditt engagemang i sociala medier
- 🤝 Hjälpa dig att bygga en relation med din målgrupp
- 🔗 Attrahera nya länkar till din sajt
Faktum är att bra texter kan lyfta i princip all marknadsföring. Oavsett kanal.
Skulle du välja att satsa järnet på att producera den där flashiga videon bör den kompletteras med en beskrivningstext. Driver du en podcast bör den förpackas tillsammans med en skriven text som kort förklarar de ämnen som varje nytt avsnitt avhandlar.
Det är nämligen så som du:
- Väcker ett initialt intresse för ditt innehåll hos konsumenten
- Hjälper sökmotorerna att indexera dina videos och ljudfiler (även tjänster som YouTube och Spotify är i grunden sökmotorer)
Vad är SEO-texter?
SEO-texter är texter som underlättar för sökmotorer att förstå innehållet på din sida och att matcha den mot relevanta sökord.
Text är och kommer alltid (eller åtminstone inom en överskådlig framtid) att vara själva kärnan inom sökmotoroptimering.
Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du värdefulla tips och de senaste nyheterna en gång i månaden.
Visst, länkar och teknisk SEO är också viktigt – men i slutändan kommer det att vara dina SEO-texter som avgör om du plockar de så åtråvärda topp-positionerna på Google.
Enligt en undersökning från Ahrefs så finns det en direkt korrelation mellan textens längd och en sidas möjlighet att ranka på sökord med en hög sökvolym.
Dessutom attraherar längre texter fler inlänkningar, enligt en studie utförd av Backlinko och BuzzSumo.
Letar du efter snabb och stabil hosting? Kolla in det här erbjudandet från min webbhotellsleverantör!
Att ”charma” sökmotorn är dock bara halva arbetet. För att verkligen lyckas bör du även fundera på hur du attraherar din målgrupp och konverterar besökaren.
Med andra ord; målet med guiden är att du ska bli bättre på att skriva seo-vänliga texter, som dessutom är högkonverterande och väcker engagemang.
Du kommer att lära dig hur du:
- Analyserar SERPen
- Förstår din målgrupp och arbetar med semantisk SEO
- Förhåller dig till Google E-A-T
- Strukturerar dina SEO-texter
- Väcker läsarens intresse
- Förbättrar läsbarheten
Hur skriver man SEO-vänliga texter?
När du skriver SEO-texter räcker det inte att vara laddad med inspiration och ha ett blankt dokument framför dig att fylla med fantastisk copy.
Innan du låter fingrarna smattra över tangentbordet krävs det att du gör en ordentlig analys och planerar ditt skrivande.
Det är nämligen A och O att du – redan innan du sätter igång – säkerställer att det finns ett intresse för ämnet du skriver om, och att du förstår hur sökmotorerna arbetar när de scannar av och analyserar din text.
1. Sökordsanalys
Att skriva sökmotoroptimerade texter handlar i grunden om att skriva texter som Google (och andra sökmotorer) förstår och bedömer vara relevanta när användarna gör en sökning. Därför bör du naturligtvis inleda med att göra en sökordsanalys!
Sökordsanalysen syfte är undersöka vad din målgrupp är intresserad av (dvs. vilka sökningar som görs inom ditt område). Först när du vet det kan du börja brainstorma textidéer som har potential att driva organisk trafik från sökmotorn.
Är du osäker på hur du ska gå tillväga när du gör din sökordsanalys? Inga problem! Jag har skrivit en helt separat guide om ämnet här: Så gör du en sökordsanalys för SEO.
2. Analysera konkurrensen i SERPen
SERP är en akronym för ”Search Engine Result Page”, dvs. sökresultatet.
Med risk för att vara övertydlig: Målet när du skriver SEO-texter är att hamna så långt upp i SERPen som möjligt för de sökord/fraser som du väljer att inrikta dig på.
För att lyckas med det måste du utvärdera din konkurrens: Vilka är sidorna som Google väljer att visa när någon Googlar ditt utvalda sökord?
Att analysera SERPen är relativt enkelt. Öppna en inkognito-flik, Googla ditt huvudsakliga sökord och analysera det 10 första träffarna. Kolla på följande:
- Om du kan identifiera en ”röd tråd”: Vad bedömer Google att intentionen bakom sökningen är/vilken typ av resultat väljer sökjätten att visa upp?
- Hur många ord och bilder innehåller de topp-rankade sidorna?
- Hur är sidorna strukturerade och vilka ämnen återkommer ofta i texterna?
- När publicerades sidorna?
- Hur många länkar (backlinks) pekar mot dom?
SERP-analysen ger dig en supertydlig bild av vad din text behöver innehålla för att ges möjligheten att knipa en topp-position.
3. Analysera din målgrupp
Om du vill att din tilltänkta målgrupp stanna på din sida och ta till sig dina texter bör du analysera vilka de är och hur de ”pratar”.
En text som din målgrupp förstår och kan relatera till kommer att:
- Plocka upp fler long-tail sökningar
- Ha en högre konverteringsgrad
Besök din målgrupps mötesplatser på nätet
Det enklast sättet att få en känsla för hur din målgrupp kommunicerar är att scanna av relevanta mötesplatser på nätet – så som forum, sociala nätverk och kundrecensioner.
Många specialintressen har nischade forum. Jag är t.ex. intresserad av klockor, och hänger en del på ett forum som heter Klocksnack.
Du behöver inte spendera speciellt många minuter där för att märka att det används en hel del slang och förkortningar som bara personer som delar klockintresset använder och förstår. Några exempel:
- AD är en förkortning för ”Authorised Dealer”, eller auktoriserad handlare. Dvs. en klockbutik som är certifierad att sälja ett visst märke.
- Gråhandlare är motsatsen till en AD, en klockbutik (ofta e-handel) som säljer märkesklockor trots att de inte är certifierade återförsäljare av det specifika varumärket.
- OWG står för ”One Watch Guy” och syftar på någon som (åtminstone för tillfället) bara äger en klocka, och inte en samling.
Ja, du förstår var jag vill komma. Ifall du skriver en SEO-text om klockor, och inkluderar ord och fraser likt mina exempel ovan så kommer du omedelbart att tilltala den klockintresserade. Han eller hon kommer att tänka: ”den här skribenten är en av oss”.
Dessutom kommer du, genom att kommunicera på samma sätt som din målgrupp, naturligt att fånga in olika long-tail sökningar.
Intervjua dina kunder och prata med supporten
Ett annat sätt att få en ökad förståelse för hur din målgrupp kommunicerar är att ta kontakt direkt med dina kunder (eller läsare).
Skicka ut kundundersökningar och analysera svaren du får. Vid dålig respons kan du testa att inkludera olika incitament, så som ”10% rabatt på din nästa beställning om du genomför denna korta undersökning”.
Du bör även prata med ditt företags support-team – vilka är det vanligaste frågorna de får? Hur uppfattar de att era kunder kommunicerar?
All information du kan få är användbar när du i nästa steg ska börja författa dina SEO-texter.
Semantisk SEO
Att förstå din målgrupp är nyckeln till att lyckas med något som brukar kallas för ”semantisk SEO”.
Begreppet etablerades 2013 i samband med att Google släppte en uppdatering av sin sökalgoritm med kodnamnet ”Hummingbird”.
Hummingbird innebar att sökmotorn blev bättre på att analysera naturligt språkbruk, och således vassare på att förstå en texts sammanhang och betydelse istället för att enbart fokusera på att analysera enskilda sökord.
2019 tog sökjätten ytterligare ett kliv i samma riktning, i och med en uppdatering som företaget kallar Google BERT.
BERT står för ”Bidirectional Encoder Representations from Transformers” och är en teknik för att processa naturligt språkbruk. Uppdateringen innebär att Google numera är betydligt bättre på att förstå kontext, språkliga nyanser och intentionen bakom en sökning.
Att Google numera förstår naturligt språkbruk innebär att du inte längre behöver fundera fullt lika mycket på din sökords-densitet.
Förstå mig rätt; det är fortfarande viktigt att dina texter innehåller de sökord som du vill ranka för – men du kan utan problem, och i högre utsträckning än tidigare, arbeta med synonymer och att spegla din målgrupps sätt att kommunicera. Det gör dessutom att dina SEO-texter blir trevligare att läsa.
Fokusera på att tydligt besvara användarnas sökfrågor, att komma med lösningar på olika problem och att bidra med ytterligare information relaterat till sökfrasen som du riktar in dig på.
4. Google E-A-T
E-A-T står för Expertise, Authoritativeness och Trustworthiness.
Kortfattat är E-A-T en del av Googles ”Page Quality Rating Guidelines” och grundpelarna för hur företaget bedömer innehållet på en webbsida.
Expertise avser en bedömning av textförfattaren bakom huvudinnehållet på sidan, dvs. dig. Är du expert på ämnet som avhandlas i texten?
Authoritativeness är en samlad bedömning av dig som textförfattare, själva innehållet och sajten där innehållet är publicerat. Är du, din sajt och bakgrund känd i branschen och anser andra att du och din sajt- eller företag är experter inom ditt område? Det vill säga; bedömer andra att du och din sajt är en bra informationskälla.
Trustworthiness är även det en samlad bedömning av dig som textförfattare, själva innehållet och sajten där innehållet är publicerat. Stämmer innehållet på din sajt väl överens med information som kan hittas på andra pålitliga sidor och använder du dig av trovärdiga källor?
Att få en hög ”E-A-T score” är långt ifrån enkelt. Speciellt inte om din sajt är nystartad. Med det sagt så finns några bra riktlinjer som du kan förhålla dig till:
- Undvik att skriva texter under pseudonym
- Ange din yrkestitel i by-linen
- Länka till dina sociala media-profiler i by-linen
- Referera endast pålitliga källor
- Försök att få inlänkar från auktoritära sidor
- Kopiera inte andras innehåll. Dina SEO-texter ska vara unika!
5. Strukturera dina SEO-texter
Om din text är strukturerad och lättöverskådlig blir det lättare för Google (och läsaren) att bedöma vad din sida handlar om.
Det är framför allt tre saker som du bör fokusera lite extra på:
- Dina rubriker
- Textens första paragraf
- Första meningen i varje nytt stycke
Dina rubriker bör ha en tydlig hierarki, och varje ny rubrik ska ha ett konkret syfte. En rubrik finns där för att signalera att texten skiftar fokus.
Huvudrubriken (H1) ska beskriva vad texten som helhet handlar om. Den bör inkludera ditt primära sökord. Om din text vore en bok motsvarar huvudrubriken själva boktiteln.
Underrubriker beskriver ett textblock som avhandlar en specifik del av artikelns övergripande tema, eller för att använda bok-referensen – ett kapitel (H2) eller sektioner inom ett kapitel (H3, H4 osv.). Försök få med sekundära sökord och long-tail-varianter av ditt primära sökord i dina underrubriker.
Textens första paragraf ska tydligt beskriva vad din text handlar om. Här gäller det att väcka läsarens intresse (mer om det senare) och berätta för Google vad sidan innehåller. Precis som i huvudrubriken bör du inkludera ditt primära sökord i den första paragrafen.
När läsaren skummar igenom en text tenderar de ofta att vara extra uppmärksamma på den första meningen i varje nytt stycke.
Det finns mycket som tyder på att Google fungerar likadant. Sökmotorn lägger av allt att döma extra kraft på att analysera den första meningen i syfte att förstå vilket ämne varje stycke i din text avhandlar. Försök därför att få med sekundära sökord och long-tail-varianter av ditt primära sökord i dessa ”nyckelmeningar”.
Att optimera varje stycke av en text blev än viktigare för några månader sedan. Då introducerade Google nämligen något som de själva kallar för ”passage-ranking”. Det innebär att sökjätten numera kan bedöma och ranka olika segment, eller passager, av en längre text helt separat. Tidigare bedömde Google endast ”hela” sidor.
I praktiken innebär det att långformat-texter – vars huvudfokus är något annat men som har ett välskrivet segment om ett visst ämne – numera har en bättre chans att konkurrera med sidor enbart är inriktade på att besvara en specifik sökningen.
Fånga läsarens intresse
AIDA är ett begrepp som härstammar från reklambranschen och är ett ramverk för hur man ”aktiverar” en kund. Ordet är en akronym för Attention, Interest, Desire, Action och Satisfaction.
AIDA-konceptet används ofta i skapandet av annonser och modellen grundar sig på teorin om att varje kund går igenom flera olika steg innan denne tar ett slutgiltigt köpbeslut.
Jag menar att AIDA är ett bra ramverk för all copywriting, även för dig som inte nödvändigtvis säljer en produkt. Det kan lika gärna handla om att du vill att besökaren läser hela din artikel för att sedan klicka sig vidare till nästa artikel, eller sajnar upp sig för ditt nyhetsbrev.
Nedan följer ett exempel på hur jag använde mig av AIDA i mitt senaste inlägg som handlar om SEO för e-handelsbutiker.
1. Inled din text med att fånga besökarens uppmärksamhet (attention):
2. Väck läsarens intresse (interest):
3. Förklara sedan vad denne tjänar på att läsa din artikel (desire):
4. En bit in i artikeln, efter att ha levererat ett värde, så försöker jag att konvertera besökaren:
Förbättra läsbarheten
Folk har en tendens att i större utsträckning skumma igenom texter de läser online än när de läser en tryckt motsvarighet. Tur då att det finns massvis med små trick du kan ta till för att förbättra dina SEO-texters läsbarhet. Bland annat genom att:
- Skapa listor
- Listor är ofta lättare för läsaren att ta till sig än löpande text.
- Använda dig av fler paragrafer
- Undvik stora textblock och dela upp din text i fler paragrafer.
- Skriva kortare meningar
- I snitt kommer över hälften av besökarna att läsa din text på sin mobil. Korta meningar passar formatet bättre.
- Bryta av texten med visuella element
- Ibland kan det vara skönt för läsarens öga att bryta av texten med visuella element.
Med hjälp av ovan punkter kan du lägga ut texten, för att maximera din SEO-effekt, utan att tappa läsarens intresse någonstans på vägen.
Läs igenom din texter innan du publicerar
Sist men inte minst vill jag uppmana dig att läsa igenom dina SEO-texter innan du publicerar dom på din sajt. Det är tyvärr allt för vanligt att slarvfel missas, något som kan slå hårt mot din trovärdighet.
Om möjligt kan det även vara bra att be någon annan läsa igenom texten, då det är lätt att bli ”blind” för sina egna misstag.
Slutsats
Dagarna då SEO-texter bara handlade om att proppa dina artiklar fulla med sökord är sedan länge förbi. Sökmotoroptimering är idag betydligt mer komplext (och roligare) än så. I och med att Google blir allt bättre på att processa naturligt språkbruk kommer väl genomarbetade texter att, i allt högre utsträckning, få den plats i sökresultatet som de faktiskt förtjänar. Stort lycka till med skrivandet!
Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!
Vill du öka trafiken till din sajt?
Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀
Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:
- De senaste trenderna inom SEO
- De bästa SEO & CRO-guiderna
- Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev