Sökmotoroptimering: en introduktion för nybörjare
Inlägget uppdaterades senast den 8 december 2021
Guidens innehåll
Vad är sökmotoroptimering?
Sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization), handlar om att med hjälp av olika tekniker och metoder optimera en webbsida för att synas så högt upp som möjligt i det organiska sökresultatet för ett specifikt sökord. Målet är att med hjälp av SEO driva relevant, organisk trafik, från sökmotorer (främst Google).
Då listningen av webbsidor i en sökmotor sker per automatik, med hjälp av algoritmer, kan man som webbplatsägare påverka sökresultatet genom att optimera sin sida i enligt med de olika faktorer som algoritmerna bedömer. Det finns i dagsläget över 200 olika ranking-faktorer, som man vanligtvis delar man upp under följande 3 huvudkategorier när man gör en SEO-analys:
– Tekniska faktorer
– On-page (innehåll/UX)
– Off-page (länkar etc.)
Sedan ett par år tillbaka har sökmotorernas algoritmer i allmänhet, och Googles algoritmer i synnerhet, blivit extremt duktiga på att bedöma en sidas innehåll utifrån ett användarperspektiv. Således bör man numera fokusera sin optimering på användarvänlighet och att innehållet är kvalitativt, fylligt samt unikt – snarare än att ”överoptimera” saker som meta data och inlänkar, vilket var betydligt viktigare förr. Som du kommer att märka är detta också något som genomsyrar alla mina SEO-guider.
Enligt mig är det något speciellt med sökmotoroptimering som marknadsföringsmetod. SEO är demokratiskt – det är inte nödvändigtvis den med störst resurser och mest pengar som rankar högst, utan ihärdighet och kunskap väger minst lika tungt.
Därför är pull marketing (SEO & PPC) överlägsen push marketing
De flesta är numera konstant uppkopplade och bruset som omger oss är enormt, vilket gör att antalet intryck lätt kan kännas överväldigande. Moderna marknadsförare måste anpassa sig till detta faktum och att allt fler har tröttnat på traditionell, så kallad, push-marknadsföring där budskap och produkter trycks upp i våra ansikten – inte sällan mot vår vilja.
Konsumenten är numera – i och med internet, sökmotorer och prisjämförelse-sajter – i förarsätet och kan således själva bestämma när, och hur, de vill inhämta information om olika varor och tjänster som de är intresserade av. Pull marketing, så som sökmotoroptimering- och annonsering, handlar om att nå konsumenten med information om det dom eftersöker, när de är mottagliga för ditt budskap.
Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du ett meddelande så fort jag har något nytt att komma med.
Nyckeln till en lyckad pull marketing-kampanj är således att göra en grundlig sökordsanalys samt research för att säkerställa att du når konsumenterna i rätt tid, med rätt budskap.
Då pull-marknadsföring svarar på konsumentens fråga (sökning) är det dessutom lättare att rikta och anpassa ditt budskap utifrån var kunden befinner sig i sin köpprocess. Det faktum att du har mer kontroll kundresan gör marknadsföringsformen extremt kostnadseffektiv i förhållande till traditionell push-marknadsföring som ”skjuter ut” ditt budskap betydligt bredare.
Sökmotoroptimering är mätbart
En stor fördel med SEO – och digital marknadsföring i allmänhet – i förhållande till traditionell marknadsföring (så som TV, tidningar, affischering, radio etc.) är att du, på detaljnivå, kan mäta vad din satsning ger och på så sätt lätt beräkna din ROI (Return on Investment).
Ett vanligt missförstånd är att du bara kan mäta ranking och trafik när du utvärderar resultatet av din sökmotoroptimering, men med hjälp av Google-verktyg – så som Analytics, Search Console, Tag Manager och Data Studio – kan du kartlägga din organiska trafik betydligt noggrannare än så, och sätta upp mål i form faktiska köp och andra viktiga konverteringar (kontaktformulär, nedladdningar etc.) på din sajt.
På så sätt slipper du förlita dig på din magkänsla, eller ofullständiga rapporter, och kan helt anpassa din investering efter vad den genererar för faktiska intäkter.
Dessutom är SEO-insatser något som löpande kommer att generera avkastning medan en övervägande del av värdet från traditionell marknadsföring levereras under kampanjens livslängd.
Vad är white hat- respektive black hat-SEO?
Sökmotoroptimering delas ofta in i två olika discipliner – white hat- och black hat-SEO. White hat, eller etisk-SEO, innebär att man optimerar sin sajt för användarna och enligt sökmotorernas riktlinjer medan black hat refererar till metoder som går emot dessa direktiv och anses som oetiska.
Exempel på black hat-metoder är spam av länkar, köpta länkar och dold text (t.ex. samma färg som sidans bakgrund). Historiskt sett (och till viss del än idag) har black hat-SEO fungerat och gett snabba resultat, men Google – och andra sökmotorer – arbetar ständigt på att förhindra detta, och att straffa sajter som ägnar sig åt dessa metoder. Det är därför inte rekommenderat att ägna sig åt black hat-optimering.
Två kända exempel på algoritm-uppdateringar från Google som syftar till att straffa sajter som använder sig av black hat-metoder är Panda (2011) och Penguin (2012). Den förstnämnda ger efterräkningar för sidor med tunnt, duplicerat och lågkvalitativt innehåll medan den sistnämnda straffar sajter som bedöms ha överoptimerats genom manipulerade länkar och onaturligt många upprepningar av sökord.
White hat-SEO å andra sidan, handlar som sagt om att skapa innehåll för användaren och sedan anpassa det efter sökmotorernas algoritmer (snarare än att försöka lura dessa), och att göra det lättillgängligt för deras spindlar.
Hur lång tid tar det innan SEO ger effekt?
Enligt mig bör SEO ligga till grund för, i princip allas, långsiktiga digitala marknadsföringsstrategi. Rom byggdes inte på en dag, och det gör inte heller din närvaro på Google. Det krävs idag tålamod, uthållighet och ett långsiktigt tänk för att vara framgångsrik i SERPen (search engine results pages). Sökmotoroptimering är mer komplext än någonsin och din strategi bör därför löpande utvärderas och uppdateras – i takt med att Google ändrar sina algoritmer och med ett bevakande öga på dina konkurrenters aktivitet.
Med det sagt så finns det många olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar innan din sökmotoroptimering ger effekt och du ser resultat i form av ökad trafik och leads. De två största är kvalitén på ditt arbete och konkurrensen, från andra sajter, på Google för dina utvalda sökord.
Generellt brukar man säga att du bör se en initial effekt ungefär 3-6 månader efter att du har påbörjat ditt arbete, men för riktigt hårt konkurrensutsatta sökord kan det ta år att knipa en topp-position. SEO är, som tidigare nämnt, ingen quick-fix utan bör vara en långsiktig strategi. Grafen nedan illustrerar sökmotoroptimeringens roll som marknadsföringskanal bra:
Varför ska man lära sig sökmotoroptimering?
Sökmotoroptimering är den överlägset mest effektiva kanalen för dig som vill synas eller sälja tjänster och produkter online.
Hela 97% av alla svenska internetanvändare använder Google för att söka efter information och så många som 61% använder sökmotorn dagligen – enligt Svenskarna och internet, en rapport från Internetstiftelsen. Det dagliga användandet ökar dessutom för varje år. Totalt uppskattas vi svenskar göra närmare 60 miljoner sökningar på Google varje dag.
Om vi lyfter blicken och inkluderar resten av världen så finns det idag mer än 4.5 miljarder människor med tillgång till internet, och det görs över 40 000 sökningar på Google varje sekund (!), vilket innebär drygt 3.5 miljarder sökningar per dag, och motsvarar fler än 1.2 triljoner sökningar per år.
- År 1999 så tog det Google en månad att spindla och indexera runt 50 miljoner sidor. 2012 tog det mindre än en minut för företaget att utföra samma uppgift.
- Mellan 16-20% av alla sökningar som görs varje dag är helt nya och har aldrig gjorts förut.
- En sökning på Google sysselsätter 1000 datorer och i snitt tar det 0.2 sekunder att få ett svar.
Enligt en undersökning från Wolfgang Digital (2020) står sök – organiskt & sökannonser – för 65% av all trafik till världens webbplatser och för 67% av alla intäkter online.
Genom sökmotoroptimering kan du, kostnadseffektivt, få enorm räckvidd online och öka såväl synligheten som lönsamheten för ditt företag. Oavsett om du har som ambition att göra SEO-arbetet själv eller vill lägga ut det på en SEO-konsult kan det vara nyttigt att lära sig grunderna och förstå principerna bakom en lyckad satsning på sökmotoroptimering.
En annan undersökning från Ignite Visibility (2020) visar att hela 85.2% föredrar att klicka på ett organiskt sökresultat, framför en annons, när de Googlar.
Det finns med andra ord gott om goda anledningar att lära sig sökmotoroptimering! Kika gärna in mina olika SEO-guider här ->.
Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!
Vill du öka trafiken till din sajt?
Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀
Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:
- De senaste trenderna inom SEO
- De bästa SEO & CRO-guiderna
- Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev