Så gör du en sökordsanalys för SEO (guide)


Richard Åhlin

Lästid: ca 9 minuter.
Inlägget uppdaterades senast den 4 november 2021
Sökordsanalysen är utan tvekan en av de viktigaste delarna av ett lyckat SEO-arbete. En bra sökordsanalys ger dig förutsättningar att med små medel konkurrera mot betydligt tyngre aktörer, medan ett dåligt dito kan innebära att dina ansträngningar är förgäves. I värsta fall slösar du då dina resurser på att driva irrelevant trafik. I det här guiden går jag igenom allt du behöver veta för att lyckas med din sökordsanalys.

Sökordsanalysen är en av grundpelarna inom sökmotoroptimering och avgör din strategi för i princip allt annat arbete.

En noggrant utförd analys ger dig en bättre bild av vad du kan förvänta dig för resultat av dina ansträngningar och hur konkurrensen ser ut i din bransch eller inom ditt intresseområde.

Vad är en sökordsanalys?

En sökordsanalys går ut på att hitta relevanta nyckelord, relaterade till din verksamhet, att sökmotoroptimera mot för att driva värdefull trafik från sökmotorer till din sajt.

Att kartlägga och analysera sökord är något du bör göra innan du påbörjar allt annat arbete relaterat till sökmotoroptimering, så som att skriva SEO-texter.

Det räcker dock inte att enbart göra en sökordsanalys i början av ditt arbete. Sökordsanalyser är, precis det mesta inom sökmotoroptimering, en löpande process och något som bör göras på en regelbunden basis, då din sajt växer och dina kunders sökbeteende förändras.

Sökordsresearch: Innan du påbörjar din analys

Innan du påbörjar själva analysen av dina sökord behöver du kartlägga vilka sökord du ska analysera.

Börja med att gå igenom din och dina konkurrenters sajter och fundera på vilka sökord du vill och bör synas på.

Det kan även vara smart att göra research över hur dina potentiella kunder kommunicerar på nätet genom att scanna av sociala medier, kundrecensioner och olika forum inom din nisch. På så sätt kan du identifiera vanliga nyckelord/termer som används av just din målgrupp och inkludera dessa bland dina sökord.

Är du intresserad av att läsa mer om sökmotor- och konverteringsoptimering? Sajna upp för mitt nyhetsbrev så får du ett meddelande så fort jag har något nytt att komma med.

När du har skrivit ner ett antal sökord kan du utgå från dessa för att hitta fler, relaterade sökord.

För detta steg i processen finns det en uppsjö av olika SEO-verktyg som du kan ta hjälp av – både betalda och gratis. I den här delen kommer jag uteslutande att fokusera på gratisverktygen, då de är så pass många och bra.

Sökordsanalys: verktyg

Google Search Console

I Google Search Console ser du bland annat antalet exponeringar och klick som din sajt får på Google. Dessutom kan du se olika sökord som du rankar på idag – gå till ”performance”-rapporten, välj det tidspann som du är intresserad av och kolla under fliken ”queries”.

Det här är en guldgruva för alla som letar sökord att rikta in sig på. Det är betydligt lättare att plocka positioner på ett ord som du redan rankar för än att börja från noll. Här kan du hitta ”lågt hängande frukt”.

Keyword Planner (Google Ads)

Med Googles verktyg Keyword Planner, som är en del av Google Ads, kan du enkelt få hjälp med idéer på sökord relaterade till det huvudsökord som du anger.

I Google Ads går du till Tools and Settings > Keyword Planner > Discover new keywords > skriv in ditt sökord i rutan och tryck på ”Get Results”.

hitta sökord med Keyword Planner

Keyword Sheeter

Precis som Keyword Planner ger Keyword Sheeter förslag på sökord relaterade till det sökord som du själv anger. Men medan Keyword Planner kan vara ganska restriktiva med sina förslag så fullständigt spottar Keyword Sheeter ur sig sökord. Verktyget blandar högt och lågt, och du kommer att behöva sortera ut de som är bra.

Keyword Sheeter

Ubersuggest

Ubersuggest är ytterligare ett verktyg för att hitta relaterade sökord och utvecklat av SEO-specialisten Neil Patel och hans team. Tillskillnad från Keyword Planner och Keyword Sheeter får man dessutom en bild av den nuvarande konkurrensen i SERPen för det specifika sökordet.

Ubersuggest

Relaterade sökningar (Google)

Googles sökmotor är även den ett utmärkt verktyg för att hitta fler sökord. Vid i princip varje sökning som görs dyker en liten ”förslagslåda” upp med liknande sökningar som görs av andra användare. Här kan man hitta många guldkorn!

relaterade sökningar

Answer The Public

Answer The Public är ett utmärkt verktyg för att hitta så kallade long tail-sökord. Ange ditt sökord och tryck på ”get questions” så spottar verktyget ur sig förslag på frågor som ställs om det aktuella ämnet.

answer the public

Läs även min guide över alla de bästa SEO-verktygen på marknaden

Vad bör en bra sökordsanalys innehålla?

Ofta så nämns framförallt på tre saker som sägs känneteckna bra sökord – nämligen relevans, hög sökvolym och låg konkurrens.

Alla dessa är visserligen viktiga faktorer, men – enligt mig – långt ifrån allt som du bör inkludera i din sökordsanalys.

Dessutom står ofta åtminstone två av dom i direkt konflikt med varandra – framför allt sökvolym och konkurrens. Om du enbart skulle fokusera på sökord som matchar alla dessa tre kriterier kommer din analys att bli såväl kort som bristfällig.

Istället bör du analysera åtminstone följande nio faktorer och utifrån dessa besluta om sökordet är värt att approchera. Det gäller helt enkelt att vikta olika kriterier mot varandra:

1. Sökvolym
2. Sökintention
3. Din nuvarande position för ett visst sökord
4. Dina konkurrenters position för sökordet
5. Faktisk trafik
6. Potentiell trafikökning
7. Prio
8. Konkurrens
9. Sökvolymtrend

Just att bedöma ett sökords värde utifrån en rad olika kriterier, i förhållande till varandra, är vad som kännetecknar en analys. Annars har du bara skrivit ner en lista med bransch-relaterade-sökord. Ett tips är att lägga in ovan punkter som rubriker i ett Excel-ark för att få allt samlat och en bra överblick när du arbetar med din analys.

Sökvolym

Det enklaste sättet att ta reda på ett sökords sökvolym är att använda sig av verktyget Keyword Planner i Google Ads. Det är helt gratis att använda och ger dig information om, bland annat, genomsnittlig sökvolym per månad.

Sökintention

Det är viktigt att förstå vad det finns för intention bakom en specifik sökning. Därför är det vanligt att man kategoriserar sina sökord utifrån typ av sökintention:

  • Navigationssökning – användare vet precis var de vill landa men använder Google istället för att skriva in hela URL:en i webbläsaren. Det kan t.ex. vara en sökning på ”Expressen” när du vill läsa de senaste nyheterna.
  • Informativ sökning – användaren söker efter information om ett specifikt ämne eller hur man gör någonting och är ute efter guider eller faktabaserade artiklar. Dessa sökningar inleds ofta med ”hur…” eller ”vad…”
  • Undersökande sökning – när användaren gör en undersökande sökning kan du ana att det finns en ambition att så småningom köpa någonting. Exempel på denna typ av sökningar är recensioner och produktjämförelser – i stil med ”bästa ljudboksappen” eller ”recension iphone 12”.
  • Kommersiell/transaktionssökning – användaren har i det här steget bestämt sig och letar efter sidor som kan hjälpa dom att genomföra sitt köp. Exempel på denna typ av sökningar är; ”boka hotellrum Stockholm”, ”köpa iphone”.

Alla ovan nämnda typer av sökningar är viktiga under olika delar av kundens köpprocess. Du bör därför vilja att din sajt ska synas på samtliga kategorier och att din sökordsanalys innehåller en bra mix av sökord med varierande intention.

Dessutom är det viktigt att veta vad som är vad så att du kan skräddarsy innehållet på den sida som du avser att optimera mot ett specifikt sökord för att matcha det mot användarens intention.

Din nuvarande position för ett visst sökord

Det går naturligtvis att ta reda på din nuvarande position för ett specifikt sökord manuellt, genom att söka (i inkognito-läge) på Google. Men för den som vill automatisera processen finns massvis av olika verktyg som gör det åt dig. Bland annat:

SEMrush
– Ahref
– Wincher
– Ubersuggest (gratis men begränsat till 25 sökord)

Dina konkurrenters position för sökordet

Samtliga verktyg ovan, utom Ubersuggest, ger dig även möjligheten att tracka ett antal konkurrenters positioner för de sökord som du bevakar. Lägg till dina största konkurrenter och se hur de presterar på viktiga sökord.

Faktisk trafik

Efter att du har tagit reda på ett specifikt sökords sökvolym kan du enkelt räkna ut ungefär vad varje position på Google motsvarar i faktiskt trafik genom att multiplicera sökvolymen med genomsnittlig CTR (Click-Through-Rate).

Bloggen Backlinko har analyserat 5 miljoner sökresultat och utifrån dessa beräknat genomsnittlig CTR:

genomsnittlig CTR

Potentiell trafikökning

När du har räknat ut den faktiska trafiken för varje position kan du ställa din nuvarande position i förhållande till den faktiska trafiken för positionerna ovan din, och på så sätt beräkna din potentiella trafikökning för varje steg du klättrar i ranking.

Prio

Efter att du har tagit reda den potentiella trafikökningen och har koll på din nuvarande ranking för ett specifikt sökord är det dags att börja fundera på hur du ska prioritera optimeringen mot sökorden i din lista.

Prion räknar du lättast ut genom att dividera den potentiella trafikökningen med din position – sökordet med den högsta kvoten är förmodligen det som du bör prioritera högst, även om andra faktorer som t.ex. sökintention och din bedömning av relevansen för sökordet också bör tas med i beräkningen.

Konkurrens

När du har identifierat dina huvudkonkurrenter och valt ut sökord bör du granska deras genomsnittliga ranking för varje sökord. På så sätt får du en uppfattning om hur pass konkurrensutsatt ett sökord är.

Exempelvis: rankar alla dina 5 största konkurrenter på position 1-5 i sökresultatet för ett visst sökord är det förmodligen högt prioriterat av deras SEO-specialister och således ett svårare ord för dig att knipa en position på.

Det kan även vara en bra idé att se ifall stora sidor, så som t.ex. Wikipedia, innehar en av topp-positionerna för ett sökord – då dessa överlag är svåra att ”slå”.

Efter att du har fått en bättre bild av konkurrenssituationen för dina sökord kan du vikta prio (punkten ovan) mot konkurrensen och se vilka ord som kräver mindre respektive större insatser för att nå resultat.

Sökvolymtrend

Slutligen bör din sökordsanalys innehålla en granskning av hur dina utvalda sökord trendar över tid. I Google Keyword Planner kan du få ut historisk data över sökvolym hela 48 månader tillbaka. Analysera datan (i t.ex. Excel) för att se vilka som har en positiv kontra negativ trend. Dessutom bör du analysera säsongstrender för att lättare avgöra hur du bör allokera dina insatser över året.

När sökordsanalysen är klar…

Efter att du har följt ovan 8 steg är din sökordsanalys klar, och du är redo för nästa steg i processen. Förslagsvis skapar du nu en content kalender, mappar sökorden mot relevanta, befintliga, sidor på din sajt och skapar nya sidor baserat på sökorden du har hittat, och utifrån de insikter du har fått. Mer om dessa steg i kommande inlägg!

Läs även mitt inlägg om hur du gör en teknisk SEO-analys av din sajt för att identifiera problem, och ge den bästa möjliga förutsättningar att ranka på Google.

Letar du efter liknande inlägg? Här kommer några tips!




Vill du öka trafiken till din sajt?

Sajna upp för Sveriges bästa nyhetsbrev om SEO! 🚀

Som prenumerant får du (bland mycket annat) tillgång till:

  • De senaste trenderna inom SEO
  • De bästa SEO & CRO-guiderna
  • Exklusiva tips och spaningar som jag bara delar i mitt nyhetsbrev

Richard Åhlin
SEO-specialist med över 10 års erfarenhet av att driva organisk trafik. Brinner för webben och digital marknadsföring. Jag jobbar som Head of SEO på Carla. Har tidigare, bland annat, arbetat som SEO Team Lead på Precis Digital, SEO Manager på Webhallen och som SEO-specialist på ljudbokstjänsten BookBeat.

Kontakta mig:
LinkedIn ->
richard.aahlin(at)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *